Papa: Otvorimo srce Isusovoj dobroti i bit će godina mira i nade

Papa: Otvorimo srce Isusovoj dobroti i bit će godina mira i nade

Datum 01.01.2020.

Gabriella Ceraso; Mate Žaja - Vatikan

Na početku nove godine dopustimo da nas blagoslovi Majka Božja koja svijetu daje svoga Sina. On je spas; ako mu otvorimo svoje srce, upotpunit ćemo konkretnim i svakodnevnim gestama svoj put mira i nade koji će nas pratiti tijekom cijele godine. To je središte prvog podnevnog nagovora pape Franje u 2020. godini, prvoga dana u novoj godini, na 53. svjetski dan mira i svetkovinu Svete Marije Bogorodice, Djevice koja je rodila Spasitelja.

Sveti je Otac, među ostalim, istaknuo da se osjećaji zahvalnosti i hvale, koji su pratili jučerašnji „Te Deum“ u vatikanskoj bazilici, javljaju i danas zato što se ništa se ne uzima zdravo za gotovo. Ne podrazumijeva se da će naš planet započeti novi krug oko sunca i da ćemo ga mi ljudi i dalje nastanjivati. Nije sigurno, zapravo, uvijek je to čudo kojem se treba diviti i na kojem treba zahvaljivati – rekao je Papa.

Ljubav nas čini strpljivima

Današnji nam evanđeoski izvještaj predstavlja Mariju koja pastirima pokazuje Djetešce, Božji blagoslov za veliku ljudsku obitelj, Onoga koji je u korijenu sasjekao zlo. Njegovo spasenje nije magično, već strpljivo, odnosno uključuje strpljivost ljubavi koja na sebe preuzima grijeh i oduzima mu moć. Ljubav nas čini strpljivima. Mnogo puta izgubimo strpljenje. I ja se ispričavam zbog jučerašnjeg lošeg primjera – kazao je Sveti Otac misleći pritom na sinoćnji događaj, tijekom posjeta jaslicama na Trgu svetog Petra. Naime, dok je pozdravljao vjernike, jedna ga je žena snažno povukla za ruku zadajući mu pritom jaku bol, na što je Papa reagirao kako bi se oslobodio stiska.

Isus je radost, slava i mir

Promatrajući jaslice, očima vjere vidimo obnovljeni svijet, oslobođen vladavine zla i stavljen pod kraljevsku vlast Krista, Djetešca koje leži u jaslama – istaknuo je Papa i dodao da nas Marija stoga danas blagoslivlja pokazujući nam svoga Sina. Isus je, kao što pjevaju anđeli u Betlehemu, radost za sav svijet, Božja slava i mir za ljude – primijetio je – To je razlog zašto je sveti papa Pavao VI. prvi dan u godini želio posvetiti miru, molitvi, svijesti i odgovornosti prema miru.

Sveti je Otac potom podsjetio na ovogodišnju poruku za Svjetski dan mira, u kojoj stoji da je mir put nade na kojem napredujemo dijalogom, pomirenjem i ekološkim obraćenjem. Stoga, usmjerimo pogled na Majku i Sina kojeg nam pokazuje. Na početku godine, neka vas blagoslovi! Dopustimo da nas Majka Božja blagoslovi svojim Sinom – potaknuo je papa Franjo.

Isus je blagoslov

Isus je blagoslov onima koji se nalaze pod jarmom ropstva, moralnog i materijalnog. On oslobađa ljubavlju. Onome tko je izgubio samopoštovanje Isus govori: „Otac te ljubi, ne napušta te, postojanom strpljivošću čeka tvoj povratak (usp. Lk 15,20). Onome tko je žrtva nepravde i iskorištavanja i ne vidi izlaz, Isus otvara vrata bratstva – rekao je Papa i istaknuo da se Isus približava onima koji su ozbiljno bolesni te se osjećaju napuštenima i obeshrabrenima, nježno dodiruje njihove rane, zalijeva ih uljem utjehe i slabost pretvara u snagu dobra kako bi razvezao i najzamršenije čvorove.

Onome tko je zatvoren i u iskušenju da se zatvori u sebe, Isus ponovno otvara obzore nade, počevši s malenom zrakom svjetla – kazao je Sveti Otac te pozvao da otvorimo svoje srce i spustimo se s pijedestala vlastite oholosti te zamolimo blagoslov Svete Majke Božje, ponizne Bogorodice. Ona nam pokazuje Isusa, dopustimo joj da nas blagoslovi, otvorimo svoje srce Njegovoj dobroti. Tako će godina koja započinje biti hod nade i mira, ne samo u riječima, već kroz svakodnevne geste dijaloga, pomirenja i brige za stvoreno – potaknuo je papa Franjo.

Nikada ne prestati gajiti nadu u svijet mira

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je svima uputio svoje želje mira i dobra u novoj godini te je, nakon što je zahvalio talijanskom Predsjedniku na poruci, pozdravio i ohrabrio sve inicijative za mir koje su lokalne Crkve, kao i crkvene udruge i pokreti promicali na današnji Svjetski dan mira. Na kraju, posebnu je misao uputio hrabrim volonterima koji se nalaze na mjestima gdje su najugroženiji mir i pravda, kao i vojnicima koji se nalaze u mirovnoj misiji. Svima je poželio da nikad ne prestanu gajiti nadu u svijet mira.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.