Papa: Kršćanin ne smije biti nepokretan, njegovo je poslanje naviještati Isusa

Papa: Kršćanin ne smije biti nepokretan, njegovo je poslanje naviještati Isusa

Datum 02.02.2020.

Giada Aquilino, Ivica Hadaš - Vatikan

Dopustimo da nas Isus, u skladu s našim poslanjem naviještanja evanđelja, uključi u službu braći – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Papa je podsjetio da upravo danas na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, slavimo i 'Dan posvećenog života' koji nam pokazuje na veliko blago onih koji izbliza slijede Gospodina, ispovijedajući evanđeoske savjete.

Evanđelje nam današnje liturgije govori da su Isusa roditelji, četrdeset dana nakon rođenja, odveli u hram da bi ga prikazali Bogu, kako propisuje židovski zakon – rekao je Sveti Otac i napomenuo – I dok se govori o obredu koji pripada tradiciji, taj nas događaj poziva da obratimo pažnju na osobe koje su uhvaćene u trenutku kada susreću Gospodina na mjestu gdje se očituje prisutnim i blizu čovjeku. Radi se o Mariji i Josipu, Šimunu i Ani koji predstavljaju primjer prihvata i dara vlastitoga života.

Bili su međusobno različiti, no svi su tražili Boga i dopustili da ih On vodi – rekao je papa Franjo i primijetio – Evanđelist Luka opisuje njihovu pokretljivost i divljenje. Marija i Josip idu prema Jeruzalemu; Šimun ponukan od Duha dođe u hram; Ana je danju i noću služila Bogu. Oni nam pokazuju da kršćanski život zahtijeva pokretljivost i raspoloživost za put, dopuštajući da nas vodi Duh Sveti.

Nepokretljivost ne odgovara kršćanskom svjedočenju i poslanju Crkve – rekao je Papa i istaknuo – Svijetu su potrebni kršćani koji se daju pokrenuti, koji se ne umaraju hoditi putovima života, kako bi svima donijeli utješnu Isusovu riječ. Svaka je krštena osoba primila evanđeosko poslanje naviještanja Isusa. Župe i različite crkvene zajednice pozvane su poticati zauzetost mladih, obitelji i starih, kako bi svi imali kršćansko iskustvo, živeći život i poslanje Crkve kao protagonisti.  

Marija i Josip dive se stvarima koje se govore o Isusu – rekao je Sveti Otac i nastavio – Divljenje je izričita reakcija i kod starca Šimuna koji je svojim očima u djetetu Isusu vidio spasenje koje je Bog pripravio za svoj narod i koje je godinama iščekivao. Ista stvar vrijedi za Anu, jer je i ona blagoslivljala Boga. Bila je to „brbljiva“ starica koja je „brbljala“ o dobrim stvarima, ne o lošim, to jest naviještala je Isusa.

Te su osobe vjernici obuzeti divljenjem, jer su dopustile da budu zarobljene i uključene u događaje koji su se odvijali pred njihovim očima – rekao je papa Franjo i dodao – Sposobnost divljenja stvarima koje nas okružuju pogoduje vjerskom iskustvu i susret s Gospodinom čini plodnim. Naprotiv, nesposobnost divljenja čini nas ravnodušnima i povećava udaljenost između puta vjere i svakodnevnog života. Braćo i sestre, budimo uvijek u pokretu, otvoreni za divljenje.

Molimo Djevicu Mariju da nam pomogne svaki dan kontemplirati Isusa, Božji dar za nas i da Njemu dopustimo da nas radosnim divljenjem uključi u svoj pokret darivanja, kako bi cijeli naš život postao hvala Bogu u služenju braći – zaključio je Papa.

Zauzetost za čuvanje i zaštitu ljudskog života od početka do prirodnoga kraja, mora se obnoviti i zato se treba suprotstaviti svakom obliku kršenja dostojanstva, pa i kada se radi o tehnologiji i gospodarstvu, otvarajući vrata novim oblicima bratske solidarnosti – rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve, podsjetivši na 'Dan života' koji se u Italiji slavi pod geslom „Otvorite vrata životu“. Papa se tako pridružio poruci talijanskih biskupa za 'Dan života', potaknuvši da molimo za sve posvećene osobe. Na kraju je pozdravio sve prisutne vjernike i hodočasnike.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.