Papa Franjo: Onaj tko vodi rat, ne vlada vlastitim strastima

Papa Franjo: Onaj tko vodi rat, ne vlada vlastitim strastima

Datum 16.02.2020.

Ivica Hadaš - Vatikan

Onaj tko vodi rat, ne vlada vlastitim strastima – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje je današnje liturgije odlomak o ispunjenju zakona iz Govora na gori koji nam pokazuje kako moramo izvršavati zakon (Mt 5,17-37) – rekao je Papa i istaknuo – Isus svojim slušateljima želi pomoći kako bi imali ispravan pristup propisanim Mojsijevim zapovijedima, potičući ih da budu otvoreni Bogu koji nas putem zakona odgaja za istinsku slobodu i odgovornost.

Radi se o tome da zakon živimo kao sredstvo za slobodu – rekao je Sveti Otac i upozorio – Nemojmo zaboraviti živjeti kao sredstvo za slobodu taj zakon koji nam pomaže da budemo slobodniji, da ne budemo robovi strasti i grijeha. Razmislimo o ratovima, njihovim posljedicama i djevojčici koja je prekjučer, u Siriji, umrla od hladnoće. Mnogo je nesreća! One su plod strasti, a ljudi koji ratuju, ne znaju vladati vlastitim strastima. Nedostaje im smisao ispunjenja zakona. Kada padnemo u napasti i strasti, više nismo gospodari i protagonisti vlastitoga života, nego postajemo nesposobni njime upravljati voljom i odgovornošću.

Isusov je govor sastavljen od četiri suprotnosti koje su izražene u obliku „Čuli ste što je rečeno starima…, a Ja vam kažem…“ – rekao je papa Franjo i primijetio – Te se suprotnosti odnose na mnoge situacije u svakodnevnom životu, kao što su ubojstva, preljubi, razvodi i zakletve. Isus ne ukida zapovijedi koje se tiču ​​tih pitanja, nego objašnjava njihovo puno značenje i ukazuje na duh kojim ih trebamo ispunjavati. Potiče nas da prijeđemo od formalnog poštovanja zakona na ispunjavanje zakona u bitnome, prihvaćajući u srcu zakon koji je središte nakana, odluka, riječi i gesta svakog od nas. Dobra i zla djela proizlaze upravo iz srca!

Prihvaćajući Božji zakon u svom srcu, razumijemo da, kada ne ljubimo bližnjega, na neki način ubijamo sebe i druge, jer mržnja, suparništvo i podjela ubijaju bratsku ljubav koja je temelj međuljudskih odnosa – rekao je Papa i napomenuo – To se odnosi na ono što sam rekao o ratovima i ogovaranju, jer jezik ubija. Prihvaćajući u svom srcu Božji zakon, shvaćamo da željama moramo upravljati, jer sve ono što želimo, ne možemo imati i nije dobro prepustiti se sebičnim i posesivnim osjećajima.

Kad u srcu prihvatimo Božji zakon, shvaćamo da moramo napustiti životni stil kršenja obećanja, kao i prijeći od zabrane lažnog zaklinjanja na odluku da se uopće ne zaklinjemo, usvajajući stav pune iskrenosti prema svima – rekao je Sveti Otac i objasnio – No Isus je svjestan da zapovijedi nije lako živjeti na takav potpun način. Zato nam kao pomoć daje svoju ljubav. Došao je na svijet ne samo da bi ispunio zakon, nego i da bi nama darovao milost, kako bismo mogli vršiti Božju volju, ljubeći Njega i braću.

Sve možemo učiniti Božjom milošću! Dapače, svetost nije ništa drugo nego čuvanje te besplatnosti i milosti koju nam je Bog dao. Radi se o povjerenju u Njega, Njegovu milost i besplatnost koju nam je dao i o prihvaćanju ruke koju neprestano pruža prema nama, da bi nam u našim naporima i pothvatima mogao pomoći svojom dobrotom i milosrđem. Isus od nas danas traži da napredujemo na putu ljubavi koji nam je pokazao i koji polazi iz srca. To je put kojim trebamo ići da bismo živjeli kao kršćani. Neka nam Djevica Marija pomogne slijediti put koji je prošao njezin Sin, kako bismo postigli istinsku radost i posvuda širili pravdu i mir – zaključio je papa Franjo.

Nakon podnevne molitve Papa je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a osobito one iz Hrvatske i Srbije.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.