Papa: Svjetovne nas sigurnosti sprečavaju tražiti i graditi Božje kraljevstvo

Papa: Svjetovne nas sigurnosti sprečavaju tražiti i graditi Božje kraljevstvo

Datum 26.07.2020.

Ivica Hadaš - Vatikan

Svjetovne nas sigurnosti sprečavaju tražiti i graditi Božje kraljevstvo – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje današnje liturgije donosi posljednje retke Matejeva evanđelja koji su posvećeni Božjem kraljevstvu. Odlomak govori o tri prispodobe koje su bile tek skicirane i vrlo kratke: o skrivenom blagu, o dragocjenom biseru i mreži koja je bačena u more – rekao je Papa i napomenuo – Zaustavit ću se na prvim dvjema u kojima se Božje kraljevstvo uspoređuje s dvije dragocjene stvarnosti kao što je blago na njivi i dragocjeni biser velike vrijednosti.

Reakcija onoga tko nađe dragocjeni biser i skriveno blago praktički je ista – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Čovjek i trgovac sve prodaju kako bi kupili ono što im je već u srcu. Isus nas s tim dvjema sličnim stvarnostima želi uključiti u izgradnju Božjega kraljevstva, pokazujući bitnu karakteristiku. Uz Božje kraljevstvo prianjaju oni koji su spremni sve izgubiti. Naime, i čovjek i trgovac, iz te dvije prispodobe, prodaju sve što imaju i tako napuštaju svoje materijalne sigurnosti. To nam pomaže shvatiti da izgradnja Božjega kraljevstva zahtijeva ne samo Božju milost, nego i čovjekovu djelotvornu raspoloživost.

Geste čovjeka i trgovca koji traže, lišavajući se vlastitih dobara, kako bi kupili najdragocjenije stvarnosti, odlučne su i radikalne – rekao je papa Franjo i primijetio – Štoviše, to su radosno učinili, jer su obadvojica našli blago. Pozvani smo usvojiti ponašanje tih evanđeoskih ljudi, postajući u dobrom smislu nemirni tražitelji Božjega kraljevstva. Radi se o napuštanju velikog tereta naših svjetovnih sigurnosti koje nas sprečavaju tražiti i graditi Božje kraljevstvo, a to su: želja za posjedovanjem, žeđ za zaradom i moći, te razmišljanje samo o sebi.

U današnje vrijeme život nekih ljudi može biti osrednji i dosadan, jer vjerojatno nisu išli tražiti istinsko blago; zadovoljili su se privlačnim, ali sporednim stvarima, svjetlucavim stvarima koje bliješte, ali varavim, jer potom ih ostavljaju u tami – rekao je Papa i istaknuo – Božje je kraljevstvo suprotno površnim stvarima koje nudi svijet, suprotno je običnom životu. Ono je blago koje svaki dan obnavlja život i otvara ga širim vidicima. Naime, tko je to blago našao, ima srce koje stvara i traži, koje ne ponavlja, nego izmišlja nove stvari, obilježavajući i prolazeći novim putovima koji nas vode prema tome da istinski ljubimo Boga, druge i sebe.

Isus koji je skriveno blago i dragocjeni biser velike vrijednosti, ne može ne izazvati radost, svu radost svijeta; radost da smo otkrili smisao vlastitoga života, te radost zbog osjećaja zauzetosti u avanturi svetosti. Neka nam Presveta Djevica pomogne da svaki dan ponovo tražimo blago Božjega kraljevstva, kako bi se u našim riječima i gestama očitovala Božja ljubav koju nam je Bog darovao po Isusu – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.